januari 21

Hechting tussen moeder en kind

blog

0  comments

Wanneer je spreekt van de "hechting tussen moeder en kind" geef je eigenlijk al aan dat dit een process is. Net als bij het verven van een deur. Het duurt namelijk even totdat de verf helemaal is opgedroogd. Pas dan is de hechting compleet. Tenminste, als je de goede verf hebt gekozen en je voorbereiding goed was. Heb je de verkeerde verf gekozen of was je er tijdens het verven niet met je gedachte? Dan kan de hechting niet goed zijn met als gevolg dat al na korte tijd barsten in de verf ontstaan. Er kan dus nogal wat fout gaan. Maar laten we bij het begin van de magie beginnen.

babyschoentjes op een zwangere buik

De magie van nieuw leven


Inderdaad "magie" want de zwangerschap is een magische tijd waarin iedere dag anders en nieuw is. Het is een achtbaan aan emoties die je samen met je partner én je baby beleeft. Je legt je hand op je buik en hoopt een beweging te kunnen voelen. Na de geboorte houd je de kleine zo snel en vaak mogelijk lekker dicht tegen je lichaam omdat huid-op-huid-contact wonderen doet voor jullie hechting.

Als moeder heb je de natuurlijke drang om je aan je kind te hechten, maar vaker dan gedacht wordt dit hechtingsproces door een ongelukkige samenloop van omstandigheden belemmerd. Bijvoorbeeld wanneer er tijdens de zwangerschap een probleem op lichamelijk, emotioneel, relationeel of financieel gebied speelt.

  Veel problemen zijn terug te leiden naar de zwangerschap

Ook wanneer de bevalling zwaar was of wanneer moeder en kind na de geboorte, om wat voor reden dan ook, gescheiden worden, kan het hechtingsproces verstoord worden. In de meeste gevallen kun je hier als moeder niets aan doen, maar alsnog kan het wel grote gevolgen hebben voor jou en je kindje.

De gevolgen van zo'n  hechtingsverstorende gebeurtenis kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Zo voel je als moeder misschien niet die natuurlijke, diepe band met je kind. Het kan ook zijn dat je kind onbewust reageert op de verstoorde hechting door bepaald (onprettig) gedrag te vertonen. Bepaalde ziektesymptomen kunnen optreden. Zo hebben kinderen die onveilig gehecht zijn grotere kans op depressies, verslavingen, angststoornissen en eetproblemen. Ze hebben vaak minder zelfvertrouwen en hebben niet zelden het gevoel minderwaardig te zijn met als gevolg dat ze moeilijk contact maken met andere kinderen en soms zelfs uitgesproken wantrouwig zijn.

  Verstoorde hechting kan al plaatsvinden door het overlijden van een huisdier

meisje met konijn

Problemen waar kinderen op jonge leeftijd, maar ook in hun latere leven tegenaan lopen kunnen vaak worden teruggeleid naar de zwangerschap van de moeder. Daarom ga ik meestal eerst in gesprek met de moeder wanneer hulp wordt gevraagd voor problemen met het kind. Wanneer ik vraag hoe de zwangerschap is geweest, zien we vaak dat er daar iets heeft plaatsgevonden dat de hechting heeft verstoord. Dit kan gaan om het vertrek van een partner, een geplande of ongeplande keizersnede, maar ook om iets kleins als het overlijden van een huisdier.

Als we een hechtingsverstorende gebeurtenis ontdekken, focus ik eerst op de moeder en gaan we de hele zwangerschapstijdlijn opnieuw af zodat we de hechting opnieuw kunnen doen. Ook als het kind al ouder is, levert dat hele bijzondere resultaten op.’ 

  Wist je dat:

  • de eerste 1000 dagen van de bevruchting tot de 2e verjaardag van je kindje cruciaal zijn voor jullie hechting?
  • tussen de 30 en 40% van alle gezonde, thuiswonende kinderen onveilig is gehecht?
matrixmethode

  Je kind kan ook zichzelf coachen

Inmiddels werk ik samen met mijn oudste dochter in de praktijk. Zij heet Anne-Marieke en studeerde kinderpsychologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Wanneer wij met kinderen werken, maken we naast hypnose onder andere ook gebruik van de MatriXmethode, ontwikkeld door Ingrid Stoop. De MatriXmethode is voor jong en oud, maar het is voor je kind een manier waarop het zichzelf kan coachen. In kleine stapjes leert je kind op een effectieve manier om zijn eigen problemen op te lossen.

Het mooie aan deze methode is dat we niet hoeven te weten wat de inhoud van het probleem is. Ik stel alleen vragen over de beleving van een probleem. Ik vraag naar een beeld, een geluid, een gevoel of een gedachte. Oftewel, ik wil weten wat het probleem met je doet. Vervolgens gaan we samen werken aan de oplossing. Wat ook fijn is, is dat je al snel resultaat ziet. Vaak merkt een cliënt na één sessie al verandering en zijn er in totaal maar één tot drie consulten nodig om het probleem helemaal op te lossen. Wanneer je ergens al heel lang mee rondloopt, is dat natuurlijk een prachtige uitkomst.

Wij gebruiken deze MatriXmethode onder ander bij:

  • concentratieproblemen
  • faalangst
  • slaapproblemen
  • weinig zelfvertrouwen
  • een ‘overvol’ hoofd
  • angsten
  • boosheid

Wil je er meer over weten? Wij hebben voor de MatriXmethode een aparte website: hoofdmanager.nl

About the author 

Anneke Dusseljee

You may also like

Persoonlijke groei en coaching

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!