Wat is Hypnotherapie?

"Wat is Hypnotherapie nu precies? Iedereen weet dat het iets met hypnose is maar slechts weinig mensen weten wat dat inhoudt en welke rol het speelt in de geestelijke gezondheidszorg. Tijd om er iets over te schrijven.

Hypnotherapie is een van de oudste vormen van psychotherapie en tegenwoordig ook een van de snelst groeiende.

hypnose is als dagdromen

Poes aan het dagdromen

Het is een therapie die gebruikt maakt van hypnose, ook wel trance genoemd. Sommige mensen vergelijken het met dagdromen. Trance geeft je de mogelijkheid om het bewuste denken los te laten en in contact te komen met je onbewuste. 

Wat is Hypnotherapie?

"Wat is Hypnotherapie nu precies? Iedereen weet dat het iets met hypnose te maken heeft maar slechts weinig mensen weten wat dat inhoudt en welke rol het speelt in de geestelijke gezondheidszorg. Tijd om er iets over te schrijven.

Hypnotherapie is een van de oudste vormen van psychotherapie en tegenwoordig ook een van de snelst groeiende.

Het is een therapie die gebruik maakt van hypnose, ook wel trance of dagdromen genoemd. Trance geeft je de mogelijkheid om het bewuste denken los te laten en in contact te komen met je onderbewuste, ook wel onderbewustzijn.

hypnose is als dagdromen

Poes aan het dagdromen

Dagdromen

Zoals gezegd; het gevoel van trance is goed te vergelijken met dagdromen. Het is een staat van diepe ontspanning en naar binnen gerichte aandacht. We kennen het allemaal vanuit het dagelijks leven. Je hebt vast wel eens een moment gehad dat je zo verdiept was in een boek of een film dat je alles om je heen even vergeten was. Of dat je in de auto ergens naar toe reed en dat je opeens merkte dat je er al was. Je was in gedachten verzonken geweest en ongemerkt op de juiste plek terecht gekomen

Wat doet hypnotherapie in het onderbewuste?

Het onderbewuste heeft een grote invloed op ons dagelijks leven en stuurt veel automatismen aan. Gedrag bijvoorbeeld. We kiezen namelijk meestal niet bewust voor een bepaalde gelaatsuitdrukking of lichaamstaal.

Ervaringen uit het verleden vormen voor een groot deel dit onderbewuste. Zo leren we al doende wat gevaarlijk is en wat niet. Met behulp van deze ervaringen ontwerpt het onderbewuste bijvoorbeeld het "Fight or Flight mechanisme". Met de ervaringen uit het verleden wordt daarmee in een fractie van een seconde bepaald wat aantrekkelijk en wat gevaarlijk is. En als eenmaal is opgeslagen wat gevaarlijk is dan is dat er moeilijk uit te krijgen.

Ga maar eens naar Engeland waar de auto's aan de linker kant van de weg rijden. Bij het oversteken komen de auto's dus eerst van rechts. Daar komt dus het gevaar vandaan. Het duurt echter een paar dagen voordat we ons "uitkijkgedrag" daarop hebben aangepast.

het onderbewuste onder water

Het onderbewuste is ontzettend krachtig en slim

Nu gaan we een stapje verder. Om aan te geven hoe krachtig het onderbewustzijn is hebben we het even over de fobie der fobieën: arachnofobie - de angst voor spinnen. Miljoenen mensen lijden hier aan hoewel zij natuurlijk heel goed weten dat zij veel sterker zijn dan zo'n spin. Met één klap van een pantoffel is het beestje op de eeuwige jachtvelden. En toch raken de mensen met een spinnenfobie in paniek als ze zo'n 6-potige griezel tegenkomen. Hier verliest het bewustzijn het gevecht met het onderbewustzijn.

vrouw met overgewicht

Strategieën met houdbaarheidsdatum.

We weten dus dat het onderbewuste krachtig en slim is. Zo kan het strategieën stippelen waar we vaak ons voordeel mee doen. Steek maar eens een straat over. Je kijkt automatisch eerst naar inks Maar soms gaan die strategieën "over datum" wat het volgende verhaal ons leert.

Wij hadden eens een vrouw in behandeling. Ze was vroeger als kind misbruikt door een man en die ervaring was dermate traumatisch geweest dat het onderbewuste alle mannen als gevaar had gebrandmerkt. Om zich nu te beschermen tegen mannen ontwierp haar onderbewustzijn in die tijd een nogal kinderlijke strategie: ze ging zoveel eten dat ze dik en dus onaantrekkelijk werd. Onbewust had ze gedacht dat de mannen haar dan wel zouden mijden. Inmiddels was ze een volwassen vrouw geworden en was ze ten einde raad. Ze kon namelijk niet afvallen en had geen idee waarom ze toch telkens weer aan het eten sloeg. Met behulp van hypnotherapie hebben we de oorzaak van haar overgewicht kunnen achterhalen. Inmiddels is ze 10 kg lichter.


De kracht van hypnotherapie

De kracht van hypnotherapie is dat het gemakkelijk contact maakt met de diepere lagen van je onderbewuste. Daar vindt de therapie plaats. Vergelijk het met het opnieuw opstarten van een computer. Terwijl je gewoon wakker blijft leer je met hypnotherapie hoe je meer controle krijgt over je eigen gedachten en gevoelens.

Hypnose geeft jou de controle terug.

In de hypnotherapie zijn talrijke methoden en technieken te integreren en dat maakt het juist zo krachtig. Het mooiste van het werken met hypnose is dat de oplossing van het probleem altijd door jezelf gevonden wordt. Wij geven je een kader waarbinnen jij je eigen weg kunt vinden.

Wil je zelf ervaren wat hypnose is?

Gratis Mp3's

hoofdtelefoon voor Mp3's
headphones for mp3 downloads

Wil je ervaren hoe hypnose werkt? Download dan een of meerdere gratis Mp3-bestanden. We hebben er 3 voor je gemaakt. Je vindt ze hier

Je zult bij het beluisteren in veel gevallen al direct veranderingen ervaren en dat is super! Ervaar je weinig of geen verandering? Dan ligt je probleem waarschijnlijk in een diepere laag van je onderbewuste. In dat geval kunnen we beter samen aan de slag gaan.