Anneke: 06 21 81 47 42 | Anne-Marieke: 06 13 92 39 25 info@hypnoco.nl

De zwangerschap is een magische tijd waarbij iedere dag anders en nieuw is. Het is een achtbaan aan emoties
die je samen met je partner én je baby beleeft. Je legt je hand op je buik en hoopt een beweging te kunnen voelen. Na de geboorte houd je de kleine zo snel en vaak mogelijk lekker dicht tegen je lichaam omdat huid-op-huid-contact wonderen doet voor jullie hechting.

Als moeder heb je de natuurlijke drang om je aan je kind te hechten, maar vaker dan gedacht wordt dit hechtingsproces
door een ongelukkige samenloop van omstandigheden belemmerd. Wanneer er tijdens de zwangerschap een probleem op lichamelijk, emotioneel, relationeel of financieel gebied speelt, bijvoorbeeld.

Veel problemen zijn terug te leiden naar de zwangerschap

Ook wanneer de bevalling zwaar was of wanneer moeder en kind na de geboorte, om wat voor reden dan ook, gescheiden worden, kan het hechtingsproces verstoord worden. In de meeste gevallen kun je hier als moeder niets aan doen, maar alsnog kan het wel grote gevolgen hebben voor jou en je kindje.

Geen diepe band

De gevolgen van een zogenaamde hechtingsverstorende gebeurtenis kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn.
Zo voel je als moeder misschien niet die natuurlijke, diepe band met je kind. Het kan ook zijn dat je kind onbewust reageert op de verstoorde hechting door bepaald gedrag te vertonen. Ook kunnen bepaalde ziektesymptomen optreden. Zo hebben kinderen die onveilig gehecht zijn grotere kans op depressies, verslavingen, angststoornissen en eetproblemen.

Verstoorde hechting kan al plaatsvinden door het overlijden van een huisdier

Ook hebben onveilig gehechte kinderen vaak minder zelfvertrouwen en hebben ze het gevoel minderwaardig te zijn. Ook kan het kind
moeite hebben zich veilig te hechten aan anderen en kunnen ze erg wantrouwig zijn.

Bijzondere resultaten

Anneke is hypnotherapeut en holistisch coach. Sinds 1 januari 2019 werkt zij samen met haar dochter Anne-Marieke in de praktijk. Anneke geeft aan dat problemen waar kinderen op jonge leeftijd, maar ook in hun latere leven tegenaan lopen vaak kunnen worden teruggeleid naar de zwangerschap van de moeder: ‘Voordat ik allerlei therapieën loslaat op het kind, ga ik met de moeder terug naar de zwangerschap. Ik vraag haar hoe de zwangerschap was. Vaak zien we dat er daar iets heeft plaatsgevonden dat de hechting heeft verstoord. Dit kan gaan om het vertrek van een partner, een geplande of ongeplande keizersnede, maar ook om iets kleins als het overlijden van een huisdier. Als we een hechtingsverstorende gebeurtenis ontdekken, focus ik eerst op de moeder en gaan we de hele zwangerschapstijdlijn opnieuw af zodat we de hechting opnieuw
kunnen doen. Ook als het kind al ouder is, levert dat hele bijzondere resultaten op.’ 

‘Je kind kan zichzelf coachen’

Wanneer Anneke en Anne-Marieke in de praktijk met kinderen werken, maken ze naast hypnose gebruik van de MatriXmethode, ontwikkeld door Ingrid Stoop. De MatriXmethode is voor jong en oud, maar het is voor je kind een manier waarop het zichzelf kan coachen. In kleine stapjes leert je kind op een effectieve manier om zijn eigen problemen op te lossen.

Onbekend probleem

Anneke legt uit: ‘Het mooie aan deze methode is dat ik niet hoef te weten wat de inhoud van het probleem is. Ik stel alleen vragen over de beleving van een probleem. Ik vraag naar een beeld, een geluid, een gevoel of een gedachte. Oftewel, ik wil weten wat het probleem met je doet. Vervolgens gaan we samen werken aan de oplossing. Wat ook fijn is, is dat je al snel resultaat ziet. Vaak merkt een cliënt na één sessie al verandering en zijn er in totaal maar één tot drie consulten nodig om het probleem helemaal op te lossen. Wanneer je ergens al heel lang mee rondloopt, is dat natuurlijk een prachtige uitkomst.’ 

Wist je dat…

  • de eerste 1000 dagen van de bevruchting tot de 2e verjaardag van je kindje cruciaal zijn voor jullie hechting?
  • tussen de 30 en 40% van alle gezonde, thuiswonende kinderen onveilig is gehecht?

De MatriXmethode kan worden ingezet bij

  • concentratieproblemen
  • faalangst
  • slaapproblemen
  • weinig zelfvertrouwen
  • een ‘overvol’ hoofd
  • angsten
  • boosheid